Kosmisk ekstranummer på højskolens næstsidste aften

Vi har lige opdaget at det bliver fuldmåne på sommerhøjskolens næstsidste aften – fredag d. 26. juli. Præcis et halvt år fra i dag.

Faktisk bliver det ikke bare almindelig fuldmåne, men en helt særlig luksus-udgave. På det tidspunkt hvor solen går ned over Danmark, står månen op lige samtidig med at der starter en måneformørkelse, en af de allerlængste som himmelmekanikken tillader – total måneformørkelse i over 100 minutter. God tid med alle de dybrøde nuancer og overgange.

Det kan vi ikke lade være med at tage poetisk som et helt særligt fint varsel for Gomdes nye højskoleprojekt, et kys fra kosmos til den kontemplative sommerhøjskoles fødsel.

Og mon ikke vi samtidig må tage det praktisk som anledning til at organisere en smuk fuldmånefest den aften, med bål og dans og bevægende meditation under åben himmel.

Æstetik og det forpligtende – interview med Phie Ambo

Filmmageren Phie Ambo er med på holdet af lærere, debattører og inspiratorer til sommerhøjskolen 2018. Det er vi rigtig glade for. Her er et helt dugfriskt interview hvor Phie fortæller om hvad hun gerne vil bidrage til en kontemplativ højskole med, hvordan meditation og kontemplation for hende nødvendigvis må have konsekvenser for den måde vi opfører os på i verden – og om hvordan det æstetiske kan være en vej til at nå ind til det bløde, formbare og hjertelige i hinanden.  Læs hele interviewet her.

Højskolen og hjertets sprog – interview med Anders Laugesen

Anders Laugesen (radio-vært på DR ) som er med i holdet af bidragsydere og debattører på sommerhøjskolen i 2018. Vi fik Anders til at gå med på at sidde på den anden side af interview-mikrofonen for en gangs skyld, for at fortælle om hvad han ser som den dybere mening i at holde “kontemplativ højskole”. I interviewet fortæller han om sin vision om tværgående spirituel dialog, om Grundtvigs ide om “det levende ord” og om vigtigheden af at nære fællesskaber med højt til loftet og plads til “hjertets sprog”. Læs hele interview’et her.

Meningsfulde kriser – interview med Peter Elsass

Vi har talt med Peter Elsass (psykologiprofessor, forfatter, filmmager) som er med i holdet af bidragsydere og debattører på sommerhøjskolen i 2018. Vi spurgte om hvad han ser af potentialer i en kontemplativ højskole. Det blev til en spændende snak om hvad der dybest set kan menes med et sundt og helt menneskeliv i en tibetansk og i en dansk kontekst – om forholdet mellem den distancerede forskningsmæssige tilgang til meditation og den engagerede personlige – og om spiritualitet egentlig bør ses som et middel mod kriser og besværligheder i menneskelivet, eller som en åbning til at gøre dem meningsfulde. Læs hele interview’et her.