Kursus 1 – 16-22 juli

Kontemplation, Arbejde og Engagement

Kontemplative praksisser som yoga og meditation er ikke længere eksotiske, de er ved at blive en del af vores samfunds liv. Terapeuter, lærere, sundhedsprofessionelle og erhvervsfolk tænker på mindfulness etc. som “redskaber” til at præstere noget, hjælpe andre, eller løse fælles problemer. I mange tilfælde effektive redskaber – med flere og flere slags dokumentation, forskning og organisationer i ryggen.

Men hvordan hænger dette egentlig sammen med rødderne i en spirituel side af tilværelsen? Hvis det kontemplative er en vending mod det at være, snarere end at have noget eller være noget, hvordan kan det så udfolde sig indenfor samfundets rammer?

Dette kursus går i dybden med en række spændende forbindelser og problemer, som rejser sig for de mange som gerne vil gøre meditative dimensioner hjælpsomme i studie- og arbejdsliv uden at forråde deres væsen.

Vi organiserer det omkring fire temaer som udforskes i foredrag, debatter og workshops:

  • “Oversættelsen” af mindfulness, yoga osv. til kurser, organisationer og interventioner – hvordan bliver den så helstøbt som muligt?
  • Psykoterapi, psykologi og meditation – er de grundlæggende forskellige bestræbelser, eller kan de supplere hinanden i teori og praksis?
  • Forskning og dokumentation af gavnlige virkninger: hvordan bliver sådan en indsats så relevant og troværdig som muligt?
  • At bruge sit væsen på arbejdet med andre.
Det vil give god fordybende sammenhæng at fortsætte forløbet ind i kursus 2, men de to forløb vil også fungere fint enkeltvis.

Dagsprogram. Sommerhøjskolens kurser består af intensive dage der veksler mellem undervisning, praksis, dialog og samvær. Der vil være morgenyoga og kontemplativ morgensamling med højskolesange og meditation. Yoga og meditation vil være tilrettelagt så både begyndere og erfarne kan få udbytte. Formiddagene vil mest være helliget foredrag og dialoger omkring de ovenstående temaer. En solid frokostpause gør det muligt at hvile ud, måske med en gåtur eller strandtur. Eftermiddagene vil mest være helliget workshops, som kan være praktiske eller erfaringsbaserede. På kursets første aftner vil der være grundig indføring i meditationspraksis, på de sidste aftner vil fokus ligge på samvær, musik og til sidst selvfølgelig en fest.

Sted / rammer. Opholdskursus på det tibetansk-buddhistiske retreat-center Gomde som er smukt beliggende på Helgenæs. Den buddhistiske forening Gomde står bag højskolen. Højskolekurserne er dog hverken kurser i buddhisme i Gomdes linje eller i buddhismen i almindelighed. De er som danske folkehøjskole-forløb åbne fora for udvikling og udveksling, for alle interesserede.

Lærere facilitatorer og dialog-partnere. Lærerne på seminar 1 vil omfatte bl.a. Erik Pema Kunsang, Peter Elsass, Lone Fjorback og David Hykes. Der kommer snart flere spændende navne, for sommerhøjskolens “dream team” udvikler sig stadig. Du kan læse nærmere om de medvirkende her.

Sprog. Vi sørger for at alt kursus-indhold bliver gennemsigtigt på både dansk og engelsk. Sessionernes hovedsprog vil skifte alt efter hvem hovedbidragsyderne er, men der vil hele tiden være adgang til simultantolkning til det andet sprog (via små FM-modtagere og hovedtelefoner).

Priser. Kursuspriser er alt inklusive: undervisning, måltider, pauser med te / kaffe osv, samt overnatning. Du kan vælge mellem forskellige former for indkvartering på Gomde, og der er “early bird” rabat ved tilmelding og betaling før 1. juni.

Før 1. juni Efter 1. juni
Camping 2200 kr 2400 kr
Sovesal 2600 kr 2900 kr
Dobbeltvær. 3350 kr 3650 kr
Enkeltvær. 4500 kr 4800 kr
Tilmelding foregår online via denne formular.