Kursus 1 - Kontemplation, Arbejde og Engagement

16-22 juli 2018


Tilmelding her
 

Meditation og spiritualitet på arbejde

Kontemplative praksisser som yoga og meditation er ikke længere eksotiske, de er ved at blive en del af vores samfunds liv. Terapeuter, lærere, sundhedsprofessionelle og erhvervsfolk tænker på mindfulness etc. som “redskaber” til at præstere noget, hjælpe andre, eller løse fælles problemer. I mange tilfælde effektive redskaber – med flere og flere slags dokumentation, forskning og organisationer i ryggen.

Men hvordan hænger dette egentlig sammen med rødderne i en spirituel side af tilværelsen? Hvis det kontemplative er en vending mod det at være, snarere end at have noget eller være noget, hvordan kan det så udfolde sig indenfor samfundets rammer?

Image

Kursusindholdet

Dette kursus går i dybden med en række spændende forbindelser og problemer, som rejser sig for de mange som gerne vil gøre meditative dimensioner hjælpsomme i studie- og arbejdsliv uden at forråde deres væsen.

Vi organiserer det omkring fire temaer som udforskes i foredrag, debatter og workshops:

 • “Oversættelsen” af mindfulness, yoga osv. til kurser, organisationer og interventioner – hvordan bliver den så helstøbt som muligt?
 • Psykoterapi, psykologi og meditation – er de grundlæggende forskellige bestræbelser, eller kan de supplere hinanden i teori og praksis?
 • Forskning og dokumentation af gavnlige virkninger: hvordan bliver sådan en indsats så relevant og troværdig som muligt?
 • At bruge sit væsen på arbejdet med andre.
Det vil give god fordybende sammenhæng at fortsætte forløbet ind i kursus 2, men de to forløb vil også fungere fint enkeltvis.
Image

Lærere og bidragsydere

Kursus 1

Gennemgående lærere og facilitatorer:

David Hykes,
Niels Viggo Hansen,
Susanne Lifschitz

Hovedkraft i undervisning / udforskning af meditation på kursets første dage:

Erik Pema Kunsang

Gæstelærere, bidragsydere, foredragsholdere og debattører:

Lone Fjorback,
Peter Elsass,
Anders Laugesen,
John Dunne,
Kirstine Roepstorff,

Læs mere om de enkelte medvirkende her.
Image

Dagsprogram

Det bliver dage med højt til loftet. Rum til fordybelse i ånd -- på moderne højskolemanér, hvor ånd stortrives med krop, fornuft, fællesskab og mangfoldig jordbund. Det hele menneske og alle dets forgreninger. Dagsprogrammet sørger for at det hele til at lege med i udforskningen af ånd i vores tid.

Morgenyoga

Morgenmeditation

Formiddags-session

 • 1-3 inspirationer / oplæg / foredrag
 • Replikker fra andre medvirkende
 • Guidede-kontemplative gruppedialoger
 • Afsluttende plenum-debat og meditation

Eftermiddags-workshops
(valgfri, vekslende, vejrafhængige, nogle gange parallelle)

 • Metoder: “Harmonic presence” (Hykes) og kontemplativ gruppeproces 
 • Arbejde med udforskning og formulering “mit eksistentielle projekt” 
 • Vinplantning / æbleplantning
 • Moving Meditation / Akido

Aften-session

 • meditationsundervisning/udforskning de første dage - derefter film, bål, bevægende meditation, kontemplativ vinsmagning og fest

Omkring hvert måltid er der en god pause til hvil, gåture, strandture, ispinde, jamsessions eller hvad man ellers vil. Der er også en kaffepause midt i hver af formiddags- og eftermiddags-sessionerne.

Image
 

Rytmer, rammer og fest

Dagsprogram. Sommerhøjskolens kurser består af intensive dage der veksler mellem undervisning, praksis, dialog og samvær. Der vil være morgenyoga og kontemplativ morgensamling med højskolesange og meditation. Yoga og meditation vil være tilrettelagt så både begyndere og erfarne kan få udbytte. Formiddagene vil mest være helliget foredrag og dialoger omkring de ovenstående temaer. En solid frokostpause gør det muligt at hvile ud, måske med en gåtur eller strandtur. Eftermiddagene vil mest være helliget workshops, som kan være praktiske eller erfaringsbaserede. På kursets første aftner vil der være grundig indføring i meditationspraksis, på de sidste aftner vil fokus ligge på samvær, musik og til sidst selvfølgelig en fest.

Sted / rammer. Opholdskursus på det tibetansk-buddhistiske retreat-center Gomde som er smukt beliggende på Helgenæs. Den buddhistiske forening Gomde står bag højskolen. Højskolekurserne er dog hverken kurser i buddhisme i Gomdes linje eller i buddhismen i almindelighed. De er som danske folkehøjskole-forløb åbne fora for udvikling og udveksling, for alle interesserede.

Lærere facilitatorer og dialog-partnere. Lærerne på seminar 1 vil omfatte bl.a. Erik Pema Kunsang, Peter Elsass, Lone Fjorback og David Hykes. Der kommer snart flere spændende navne, for sommerhøjskolens “dream team” udvikler sig stadig. Du kan læse nærmere om de medvirkende her. Du kan desuden læse mere om kursus 2 på denne side, hvor vi tager fat i de mere personlige og kreative aspekter af spiritualitet.

Sprog. Vi sørger for at alt kursus-indhold bliver forståeligt på både dansk og engelsk. Sessionernes hovedsprog vil skifte alt efter hvem hovedbidragsyderne er, men der vil hele tiden være adgang til simultantolkning til det andet sprog (via små FM-modtagere og hovedtelefoner).

Image

Priser

Kursuspriser er alt inklusive: undervisning, måltider, pauser med te / kaffe osv, samt overnatning. Du kan vælge mellem forskellige former for indkvartering på Gomde, og der er “early bird” rabat ved tilmelding og betaling før 1. juni.Før 1. juniEfter 1. juni
Camping2200 kr2400 kr
Sovesal2600 kr2900 kr
Dobbeltvær.3350 kr3650 kr
Enkeltvær.4500 kr4800 kr


 

Tilmelding

Send en email til tilmeldinger@gomde-hoejskole.dk om at du gerne vil deltage. Husk at angive om du vil deltage på kursus 1, kursus 2 eller begge, og hvordan du ønsker at overnatte (se priser ovenfor). Hvis du har lyst må du også meget gerne tilføje en sætning eller to om interesser og erfaring med meditation og lignende. Så sender vi dig en email med bekræftelse samt kontooplysninger osv. Reservation efter først-til-mølle princippet.

(Din reservation er i første omgang midlertidig i 14 dage og bliver permanent når betalingen er overført. Gomde Højskoles betingelser for tilmeldinger, reservationer, betalinger og afbud fremgår af bekræftelses-emailen. Du kan også læse dem her.)

Image