Kursus 2 - Kontemplation, Eksistens og Personligt Liv

23-29 juli 2018


Tilmelding her
 

Kontemplation i det nære, kreative og personlige

Vita contemplativa, det kontemplative liv, er for flere og flere blevet noget de har tæt inde på kroppen. Det som for årtier siden virkede som en snæver subkultur, er i dag anderledes selvfølgeligt for millioner i vesterlandet. Ofte er det både noget der sætter præg på dagligdagen som en regelmæssig praksis, og noget vi forstår os selv, vores krop og vores tilværelses-mål ud fra.

Nogle oplever at det spirituelle og religiøse står i et spændingsforhold til den moderne verden og egentlig ikke kan trives særlig godt på dens betingelser. Man føler måske behov for at isolere sig og tage afstand på mange måder, for at få plads. Andre taler optimistisk om at vores kultur giver hidtil usete muligheder for menneskelig udfoldelse, også på det spirituelle område.

Image

Kursusindholdet

Dette kursus går i dybden med hvordan man kan leve et godt liv, med en dyb spirituel dimension, i en moderne, sækulariseret verden, hvor både distraktioner, udfordringer og muligheder er større end nogen sinde. Vi organiserer kurset omkring fire temaer som udforskes i foredrag, debatter og workshops:

 • Kan spirituelt liv overhovedet være hjemme i en moderne verden – og hvordan?
 • Kærlighed, parforhold, seksualitet – hvordan spiller de sammen med tilværelsens kontemplative dimensioner?
 • Kreativitet og personlig udfoldelse – kan meditation gøres til en støtte i det?
 • Hvordan udlever man sit åndelige engagement i hverdagen? Har det nogen forbindelse med bæredygtighed og globale udfordringer?
Det vil give god fordybende sammenhæng at kombinere med kursus 1, men de to forløb vil også fungere fint enkeltvis.
Image

Lærere og bidragsydere

Kursus 2

Gennemgående lærere og facilitatorer:

David Hykes,
Niels Viggo Hansen,
Susanne Lifschitz

Hovedkraft i undervisning / udforskning af meditation på kursets første dage:

John Dunne

Gæstelærere, bidragsydere, foredragsholdere og debattører:

Phie Ambo
Anders Laugesen,
Karen Grøn,
Andreas Roepstorff,
Anne-Sophie Jørgensen

Læs mere om de enkelte medvirkende her.
Image

Dagsprogram

Det bliver dage med højt til loftet. Rum til fordybelse i ånd -- på moderne højskolemanér, hvor ånd stortrives med krop, fornuft, fællesskab og mangfoldig jordbund. Det hele menneske og alle dets forgreninger. Dagsprogrammet sørger for at det hele til at lege med i udforskningen af ånd i vores tid.

Morgenyoga

Morgenmeditation

Formiddags-session

 • 1-3 inspirationer / oplæg / foredrag
 • Replikker fra andre medvirkende
 • Guidede-kontemplative gruppedialoger
 • Afsluttende plenum-debat og meditation

Eftermiddags-workshops
(valgfri, vekslende, vejrafhængige, nogle gange parallelle)

 • Metoder: “Harmonic presence” (Hykes) og kontemplativ gruppeproces 
 • Arbejde med udforskning og formulering “mit eksistentielle projekt” 
 • Vinplantning / æbleplantning
 • Moving Meditation / Akido

Aften-session

 • meditationsundervisning/udforskning de første dage - derefter film, bål, bevægende meditation, kontemplativ vinsmagning og fest

Omkring hvert måltid er der en god pause til hvil, gåture, strandture, ispinde, jamsessions eller hvad man ellers vil. Der er også en kaffepause midt i hver af formiddags- og eftermiddags-sessionerne.

Image
 

Rytmer, rammer og fest

Dagsprogram. Sommerhøjskolens kurser består af intensive dage der veksler mellem undervisning, praksis, dialog og samvær. Der vil være morgenyoga og kontemplativ morgensamling med højskolesange og meditation. Yoga og meditation vil være tilrettelagt så både begyndere og erfarne kan få udbytte. Formiddagene vil mest være helliget foredrag og dialoger omkring de ovenstående temaer. En solid frokostpause gør det muligt at hvile ud, måske med en gåtur eller strandtur. Eftermiddagene vil mest være helliget workshops, som kan være praktiske eller erfaringsbaserede. På kursets første aftner vil der være grundig indføring i meditationspraksis, på de sidste aftner vil fokus ligge på samvær, musik og til sidst selvfølgelig en fest.

Sted / rammer. Opholdskursus på det tibetansk-buddhistiske retreat-center Gomde som er smukt beliggende på Helgenæs. Den buddhistiske forening Gomde står bag højskolen. Højskolekurserne er dog hverken kurser i buddhisme i Gomdes linje eller i buddhismen i almindelighed. De er som danske folkehøjskole-forløb åbne fora for udvikling og udveksling, for alle interesserede.

Lærerkræfter, facilitatorer og dialogpartnere. Blandt hovedkræfterne på seminar 2 vil være Peter Elsass, John Dunne, Phie Ambo, Anders Laugesen og David Hykes. Listen af medvirkende udvikler sig stadig, og du kan læse mere om de medvirkende her. Du kan også læse mere om kursus 1, hvor vi tager fat i kontemplation i en aktiv og karrieremæssig sammenhæng. 

Sprog. Alt vil være fuldt forståeligt på både dansk og engelsk. Det aktive hovedsprog vil variere fra session til session efter hvem der er hovedbidragsyder, men der vil hele tiden være simultantolkning tilgængelig (via små FM-modtagere).

Image

Priser

Kursuspriser er alt inklusive: undervisning, måltider, pauser med te / kaffe osv, samt overnatning. Du kan vælge mellem forskellige former for indkvartering på Gomde, og der er “early bird” rabat ved tilmelding og betaling før 1. juni.Før 1. juniEfter 1. juni
Camping2200 kr2400 kr
Sovesal2600 kr2900 kr
Dobbeltvær.3350 kr3650 kr
Enkeltvær.4500 kr4800 kr


 

Tilmelding

Send en email til tilmeldinger@gomde-hoejskole.dk om at du gerne vil deltage. Husk at angive om du vil deltage på kursus 1, kursus 2 eller begge, og hvordan du ønsker at overnatte (se priser ovenfor). Hvis du har lyst må du også meget gerne tilføje en sætning eller to om interesser og erfaring med meditation og lignende. Så sender vi dig en email med bekræftelse samt kontooplysninger osv. Reservation efter først-til-mølle princippet.

(Din reservation er i første omgang midlertidig i 14 dage og bliver permanent når betalingen er overført. Gomde Højskoles betingelser for tilmeldinger, reservationer, betalinger og afbud fremgår af bekræftelses-emailen. Du kan også læse dem her.)

Image