Kursus 2:

Meditation er forbundethed


Venskaber, fællesskaber og visdoms-traditionerKurset er afholdt. Gå til forsiden.

Tilmelding her
 

Vågenhed - sammen.

Dette kursus er for alle der gerne vil fordybe sig i sammenhængen mellem det meditative og det sociale.

Selv om vi stadig nogle gange taler om meditation og spiritualitet som om de var noget der foregår i den enkeltes indre, er de i virkeligheden dybt sammenvævet og rodfæstet i relationer til andre.

Meditation får ofte en helt anden dybde og klarhed når man sidder sammen - selv hvis alle bare sidder stille med lukkede øjne. Mange har også erfaret at formidlingen af meditative praksisser og erfaringer dårligt kan nøjes med ord i en bog - det levende samvær er en vigtig del. Gode fællesskaber og gode venskaber har måske i det hele taget det meditatives kerne i sig - at man kommer vågent og kærligt tilstede i tilværelsen, sammen - selv hvis man aldrig lige bruger det ord.

Klassiske kilder og nutidig erfaring.

På kurset fordyber vi os i meditation-som-forbundethed, både gennem kilder i de klassiske meditative traditioner og i udforskning og træning af vores egen nutidige erfaring.

Om formiddagene vil der være et gennemgående kursus i buddhistisk filosofi og psykologi med omdrejningspunkt i begreber som Pratītyasamutpāda ("betinget sam-opståen", et nøglebegreb i buddhistisk virkelighedsforståelse) og Bodhisattva-træning - det ideal og den praksis at udvide vores evne til hjælpsomhed og omsorg, hele livet. Kurset forestås af John Dunne, en internationalt anerkendt buddhistisk lærer og religionsforsker, sammen med Thomas Doctor, Andreas Doctor og Niels Viggo Hansen. Indføringen vil være nært sammenkoblet med meditation i praksis, brugbar både for begyndere og erfarne.

Om eftermiddagene vil der være en vifte af dialoger og workshops, hvor vi bl.a. udforsker spirituelle venskaber, gruppedynamiske metoder i nutidig mindfulness-formidling, og kristne visdomstraditioner og den rolle spirituelle venskaber og samhørighed spiller der,  

"Danmarks kontemplative højskole" er et fællesskab af fordybelse og udforskning. Det foregår på det buddhistiske seminarsted og helligdom Gomde på Helgenæs - midt i Danmarks smukkeste natur. Alle kan være med. Læs mere nedenfor om lærerne, programmet og stedet.

Image

Bidragsydere kursus 2

Gennemgående lærere og facilitatorer:

Niels Viggo Hansen, Susanne Lifschitz

Hovedkraft i undervisning / udforskning af meditation på kursets første dage:

John Dunne...

Gæstelærere, bidragsydere, foredragsholdere og debattører:

Anders Laugesen, David Hykes, Kiku Day, Andreas Doctor, ... 

 
 

Helt op til kursusstart kan der komme nye lærere til, så hold dig opdateret på siden her eller på Facebook.

Læs mere om de enkelte medvirkende her.

Image
 

Dagsprogram

Det bliver dage med højt til loftet. Rum til fordybelse --  med krop, fornuft, fællesskab. Og plads til at nyde sommeren på Helgenæs.

Morgenyoga

Morgenmeditation

Formiddags-session

  • Dybdegående udforskning af kursets hovedspor v. John Dunne
  • Guidede kontemplative sessioner v. John Dunne
  • Kontemplative gruppedialoger

Eftermiddags-workshops
Valgfri, vekslende, vejrafhængige, nogle gange parallelle. Indholdet omfatter bl.a.:

  • Udforskende dialoger med forskellige bidragsydere
  • Afprøvning af meditative og kreative metoder
  • Træplantning
  • Moving Meditation / Akido

Aften-session

  • meditationsundervisning/udforskning de første dage - derefter mere udadvendte aktiviteter - koncerter, film, bål, dans, fest

Omkring hvert måltid er der en god pause til hvil, gåture, strandture, ispinde, jamsessions eller hvad der ellers giver sig. Der er også en kaffepause midt i hver af formiddags- og eftermiddags-sessionerne.

Du kan læse mere om det praktiske her.

Image

Hvad sker der på en kontemplativ højskole?

Vi går i dybden. Vi har inviteret lærere som kan åbne rum og vække indsigter. Mange af foredragene indvæver stilhed og praktiske erfaringer på stedet. Der vil være god plads til dialog og fælles fordybelse, hvor man får lejlighed til selv at komme på banen og formulere, reflektere, stille spørgsmål til lærere og de andre kursister.

Vi mediterer. Ud over en times morgenmeditation vil der være flere mindre perioder indvævet i dagens løb, så åbenheden kan synke godt ind. Der vil være indføringer i meditation af lærere i særklasse, hvor både helt nye og meget erfarne kan være med, og  hvor udforskninger af buddhismens og andre kontemplative traditioners indsigter og tankegange spiller uanstrengt med.

Vi synger. Nogle gange en Grundtvig-salme fra højskolesangbogen, nogle gange udforskende overtonesang med David Hykes, og der bliver også mulighed for at deltage i en traditionel tibetansk-buddhistisk meditations-session med chanting og visualisering.

Vi udvikler kvalificerede og nuancerede forståelser af de måder, det kontemplative allerede spiller ind i vores tid. Vi arbejder i fællesskab hen imod at forstå tidens vilde udfordringer og muligheder, og de måder ånd kan gøre en forskel.

Vi nyder det og giver plads til sanserne. Sommer på Helgenæs. Indslag med musik og billedkunst med meditativ klangbund. Masser af uformelt fællesskab vævet ind.

Højskolekurserne er for alle - både unge og gamle - og både dem der selv har haft buddhisme og meditation inde på livet i mange år, dem der gerne vil i gang, og dem der gerne vil forstå strømningerne som del af vores fælles virkelighed.

Det vil give god fordybende sammenhæng at kombinere forløbet med kursus 1, men de to forløb vil også fungere fint enkeltvis.

Image
 

Priser

Overnatning . .
Camping (studerende*) 2200
Camping 3000
Sovesal 3700
Seng i delt dobbeltværelse 4900
Enkeltværelse 5800

Ovenstående priser er pr. ugekursus og inkluderer alt i kost og logi. 
* Forudsætter fremvisning af gyldigt studiekort fra fx en universitetsuddannelse

 

Tilmelding

Send en email til tilmeldinger@gomde-hoejskole.dk om at du gerne vil deltage. Husk at angive om du vil deltage på kursus 1 eller kursus 2 eller begge, og hvordan du ønsker at overnatte (se priser ovenfor). Hvis du har lyst må du også meget gerne tilføje en sætning eller to om interesser og erfaring med meditation og lignende. Så sender vi dig en email med bekræftelse samt kontooplysninger osv. Reservation efter først-til-mølle princippet.

(Din reservation er i første omgang midlertidig i 14 dage og bliver permanent når betalingen er overført. Gomde Højskoles betingelser for tilmeldinger, reservationer, betalinger og afbud fremgår af bekræftelses-emailen. Du kan også læse dem her.)

Image