Kursus 2:

Kreativitet & kærlighed

Hvordan ånd kommer til sig selv
- og hvordan vi skaber verdener - sammen


Helgenæs, 24-30. juli 2022. 

Tilmelding her
 

Væren er ved at vågne op

Spirituelle traditioner - både i buddhismen og andre steder - understreger at den virkelighed vi lever i er formet af os selv i meget høj grad. Derfor kan verden blive et ulykkeligt sted, hvis vi ikke kan trække på rødder af vågenhed og kærlighed. Men derfor har vi også potentialet til at skabe noget bedre.

Sammen kan vi skabe voldsomt meget mere end hver for sig. Vores evne til at forme verden og vores evne til at danne fællesskaber er så nært sammenvævede at nogle traditioner siger det er den samme kraft - ånd.

Det er en vild tid hvor problemer og kriser har en større skala end nogen sinde i historien. Behovet for ånd, kreativitet og kærlighed er større end nogensinde. Heldigvis åbner tiden også nye muligheder for fællesskab og fordybelse.

Klassiske kilder og nutidig erfaring.

På kurset fordyber vi os i traditionelle buddhistiske træningsmetoder og moderne indsigter omkring vores individuelle og fælles skabende kræfter. Vi vil se på fortællingers og ritualers dynamiske betydning og udforske om de er stive og faste eller åbne for legende fællesskab.

Om formiddagene vil der være et gennemgående kursus  som indfører i buddhistiske "non-duale" visdomstraditioner og Bodhisattva-træning - det ideal og den praksis at udvide vores evne til hjælpsomhed og omsorg, hele livet. Kurset forestås af John Dunne, en internationalt anerkendt buddhistisk lærer og religionsforsker, sammen med NN. Indføringen vil være nært sammenkoblet med meditation i praksis, brugbar både for begyndere og erfarne.

Om eftermiddagene vil der være en vifte af dialoger og workshops, hvor vi bl.a. udforsker spirituelle venskaber, gruppedynamiske metoder i nutidig mindfulness-formidling, og kristne visdomstraditioner og den rolle spirituelle venskaber og samhørighed spiller der,  

"Danmarks kontemplative højskole" er et fællesskab af fordybelse og udforskning. Det foregår på det buddhistiske seminarsted og helligdom Gomde på Helgenæs - midt i Danmarks smukkeste natur. Alle kan være med. Læs mere nedenfor om lærerne, programmet og stedet.

Image

Bidragsydere kursus 2

Gennemgående lærere og facilitatorer:

Niels Viggo Hansen, Jacob Aremark

Hovedkraft i undervisning / udforskning af meditation på kursets første dage:

John Dunne, Niels Viggo Hansen, 

Gæstelærere, bidragsydere, foredragsholdere og debattører:

Tor Nørretranders, Rikke Ulk, Anders Laugesen, Jacob Aremark, John D. Dunne, David Hykes, Roshi Joan Halifax

Helt op til kursusstart kan der komme nye lærere til, så hold dig opdateret på siden her eller på Facebook.

Læs mere om de enkelte medvirkende her.

Image
 

Dagsprogram

Det bliver dage med højt til loftet. Rum til fordybelse --  med krop, fornuft, fællesskab. Og plads til at nyde sommeren på Helgenæs.

Morgenyoga

Morgenmeditation

Formiddags-session

  • Dybdegående udforskning af kursets hovedspor v. John Dunne
  • Guidede kontemplative sessioner v. John Dunne
  • Kontemplative gruppedialoger

Eftermiddags-workshops
Valgfri, vekslende, vejrafhængige, nogle gange parallelle. Indholdet omfatter bl.a.:

  • Udforskende dialoger med forskellige bidragsydere
  • Afprøvning af meditative og kreative metoder
  • Træplantning
  • Moving Meditation / Akido

Aften-session

  • meditationsundervisning/udforskning de første dage - derefter mere udadvendte aktiviteter - koncerter, film, bål, dans, fest

Omkring hvert måltid er der en god pause til hvil, gåture, strandture, ispinde, jamsessions eller hvad der ellers giver sig. Der er også en kaffepause midt i hver af formiddags- og eftermiddags-sessionerne.

Du kan læse mere om det praktiske her.

Image

Hvad sker der på en kontemplativ højskole?

Vi går i dybden. Vi har inviteret lærere som kan åbne rum og vække indsigter. Mange af foredragene indvæver stilhed og praktiske erfaringer på stedet. Der vil være god plads til dialog og fælles fordybelse, hvor man får lejlighed til selv at komme på banen og formulere, reflektere, stille spørgsmål til lærere og de andre kursister.

Vi mediterer. Ud over en times morgenmeditation vil der være flere mindre perioder indvævet i dagens løb, så åbenheden kan synke godt ind. Der vil være indføringer i meditation af lærere i særklasse, hvor både helt nye og meget erfarne kan være med, og  hvor udforskninger af buddhismens og andre kontemplative traditioners indsigter og tankegange spiller uanstrengt med.

Vi synger. Nogle gange en Grundtvig-salme fra højskolesangbogen, nogle gange udforskende overtonesang med David Hykes, og der bliver også mulighed for at deltage i en traditionel tibetansk-buddhistisk meditations-session med chanting og visualisering.

Vi udvikler kvalificerede og nuancerede forståelser af de måder, det kontemplative allerede spiller ind i vores tid. Vi arbejder i fællesskab hen imod at forstå tidens vilde udfordringer og muligheder, og de måder ånd kan gøre en forskel.

Vi nyder det og giver plads til sanserne. Sommer på Helgenæs. Indslag med musik og billedkunst med meditativ klangbund. Masser af uformelt fællesskab vævet ind.

Højskolekurserne er for alle - både unge og gamle - og både dem der selv har haft buddhisme og meditation inde på livet i mange år, dem der gerne vil i gang, og dem der gerne vil forstå strømningerne som del af vores fælles virkelighed.

Det vil give god fordybende sammenhæng at kombinere forløbet med kursus 1, men de to forløb vil også fungere fint enkeltvis.

Image
 

Priser

Overnatning
Camping (studerende*) 2300
Camping 3100
Sovesal 3900
Seng i delt dobbeltværelse 5100
Enkeltværelse 6100

Ovenstående priser er pr. ugekursus og inkluderer alt i kost og logi. 
* Forudsætter fremvisning af gyldigt studiekort fra fx en universitetsuddannelse

 

Tilmelding

Send en email til tilmeldinger@gomde-hoejskole.dk om at du gerne vil deltage. Husk at angive om du vil deltage på kursus 1 eller kursus 2 eller begge, og hvordan du ønsker at overnatte (se priser ovenfor). Hvis du har lyst må du også meget gerne tilføje en sætning eller to om interesser og erfaring med meditation og lignende. Så sender vi dig en email med bekræftelse samt kontooplysninger osv. Reservation efter først-til-mølle princippet.

(Din reservation er i første omgang midlertidig i 14 dage og bliver permanent når betalingen er overført. Gomde Højskoles betingelser for tilmeldinger, reservationer, betalinger og afbud fremgår af bekræftelses-emailen. Du kan også læse dem her.)

Image