Sommerhøjskole-uge:

Kærlighed, kreativitet og klima

Hvordan spiritualitet gør en forskel

Helgenæs, 24-30. juli 2023. 

Tilmelding her
 

Verden kan vågne

Spirituelle traditioner - både i buddhismen og andre steder - understreger at den virkelighed vi lever i er formet af os selv i meget høj grad. Derfor kan verden blive et ulykkeligt sted, hvis vi ikke kan trække på rødder af vågenhed og kærlighed. Men derfor har vi også potentialet til at skabe noget bedre.

Sammen kan vi skabe voldsomt meget mere end hver for sig. Vores evne til at ændre verden, vores evne til at danne fællesskaber og vores evne til at danne os selv er så nært sammenvævede at nogle traditioner siger det er den samme kraft - ånd.

Det er en vild tid hvor problemer og kriser har en større skala end nogen sinde i historien. Behovet for ånd, kreativitet og kærlighed er større end nogensinde. Heldigvis åbner tiden også nye muligheder for fællesskab og fordybelse.

Indhold og temaer

Kurset udforsker forskellige felter hvor ånd kan bryde mere igennem. Vi har brug for mere fællesskab, venskab og kærlighed over hele linjen fra personlige relationer til deltagelse i planetens økosystemer. Vi har brug for en kreativitet som både skaber nyt og tør åbne øjnene for dybden i alt det der allerede er - lige for øjnene af os. Måske har vi også brug for at genfinde og genopfinde "det fortryllede" - det som har værdi ud over velkendte  nyttige formål og måske åbner nye former for rigdom som er sjovere og vildere, måske endda uden nye pres på økosystemer?

Om formiddagene vil der være et forløb  som indfører i buddhistisk meditation og Bodhisattva-træning - dvs. arbejdet på at udvide vores evne til hjælpsomhed og omsorg.  Indføringen vil være nært sammenkoblet med meditation i praksis, brugbar både for begyndere og erfarne.

Eftermiddage og aftner vil byde på en vifte af dialoger og workshops, hvor vi udforsker emnefeltet kærlighed, kreativitet og klima med en række spændende lærere der trækker tråde til kunst, videnskab, klassiske visdomstraditioner, nutidig social aktivisme mm. Der vil også være en række mere uformelle workshops med leg, dans, former og farver, og tid og plads til svømmeture og nye og gamle venskaber.

"Danmarks kontemplative højskole" er et fællesskab af fordybelse og udforskning. Det foregår på det buddhistiske seminarsted og helligdom Gomde på Helgenæs - midt i Danmarks smukkeste natur. Alle kan være med. Læs mere nedenfor om lærerne, programmet og stedet.

Image

Bidragsydere sommerkursus 2023

Gennemgående lærere og facilitatorer:

Niels Viggo Hansen, Susanne Lifschitz

Hovedkraft i undervisning / udforskning af meditation:

Erik Pema Kunsang

Gæstelærere, bidragsydere, foredragsholdere og debattører:

Merete Gry Jacobsen, Eva Hertz, Anders Laugesen, John D. Dunne, Jacob Aremark, Roshi Joan Halifax, Kiku Day... med flere

Helt op til kursusstart kan der komme nye lærere til, så hold dig opdateret på siden her eller på Facebook.

Læs mere om de enkelte medvirkende her.

Image
Image

Dagsprogram

Det bliver dage med højt til loftet. Rum til fordybelse --  med krop, fornuft, fællesskab. Og plads til at nyde sommeren på Helgenæs.

Morgenyoga

Morgenmeditation

Formiddags-session

  • Foredrag / oplæg
  • Replikker fra andre medvirkende
  • Kontemplative gruppedialoger

Eftermiddags-workshops
Valgfri, vekslende, vejrafhængige, nogle gange parallelle. Indholdet omfatter bl.a.:

  • Udforskende dialoger med forskellige bidragsydere
  • Afprøvning af meditative og kreative metoder
  • Træplantning
  • Moving Meditation / Akido

Aften-session

  • meditationsundervisning/udforskning de første dage - derefter mere udadvendte aktiviteter - koncerter, film, bål, dans, fest

Omkring hvert måltid er der en god pause til hvil, gåture, strandture, ispinde, jamsessions eller hvad der ellers giver sig. Der er også en kaffepause midt i hver af formiddags- og eftermiddags-sessionerne.

Du kan læse mere om det praktiske her.

 

Hvad sker der på en kontemplativ højskole?

Vi går i dybden. Vi har inviteret lærere som kan åbne rum og vække indsigter. Mange af foredragene indvæver stilhed og praktiske erfaringer på stedet. Der vil være god plads til dialog og fælles fordybelse, hvor man får lejlighed til selv at komme på banen og formulere, reflektere, stille spørgsmål til lærere og de andre kursister.

Vi mediterer. Ud over en times morgenmeditation vil der være flere mindre perioder indvævet i dagens løb, så åbenheden kan synke godt ind. Der vil være indføringer i meditation af lærere i særklasse, hvor både helt nye og meget erfarne kan være med, og  hvor udforskninger af buddhismens og andre kontemplative traditioners indsigter og tankegange spiller uanstrengt med.

Vi synger. Nogle gange en Grundtvig-salme fra højskolesangbogen, nogle gange udforskende overtonesang med David Hykes, og der bliver også mulighed for at deltage i en traditionel tibetansk-buddhistisk meditations-session med chanting og visualisering.

Vi udvikler kvalificerede og nuancerede forståelser af de måder, det kontemplative allerede spiller ind i vores tid. Vi arbejder i fællesskab hen imod at forstå tidens vilde udfordringer og muligheder, og de måder ånd kan gøre en forskel.

Vi nyder det og giver plads til sanserne. Sommer på Helgenæs. Indslag med musik og billedkunst med meditativ klangbund. Masser af uformelt fællesskab vævet ind.

Højskolekurserne er for alle - både unge og gamle - og både dem der selv har haft buddhisme og meditation inde på livet i mange år, dem der gerne vil i gang, og dem der gerne vil forstå strømningerne som del af vores fælles virkelighed.

Image
Image

Priser

Overnatning        
Camping (studerende*)       2800
Camping       3700
Sovesal       4600
Seng i delt dobbeltværelse     5700
Enkeltværelse       7000

Ovenstående priser er pr. ugekursus og inkluderer alt i kost og logi. 
* Forudsætter fremvisning af gyldigt studiekort fra fx en universitetsuddannelse

 

Tilmelding

Send en email til tilmeldinger@gomde-hoejskole.dk om at du gerne vil deltage. Husk at angive hvordan du ønsker at overnatte (se priser ovenfor).

Hvis du har lyst må du også meget gerne tilføje en sætning eller to om interesser og erfaring med meditation og lignende. Så sender vi dig en email med bekræftelse samt kontooplysninger osv. Reservation efter først-til-mølle princippet.

(Din reservation er i første omgang midlertidig i 14 dage og bliver permanent når betalingen er overført. Gomde Højskoles betingelser for tilmeldinger, reservationer, betalinger og afbud fremgår af bekræftelses-emailen. Du kan også læse dem her.)

Image