Seminar 1:

Mystery and modernity


Ancient insights - and the way they breathe in our time.


Helgenæs, Denmark, 17-23 July, 2022.

Register here
 

Kursus 1:

Buddha og Grundtvig i Sommerlandet


På sporet af tidens mysterier


Helgenæs, 15-21. juli 2019.


Tilmelding her
 

"... There's a crack in everything. That's how the light gets in."
(Leonoard Cohen, Anthem, 1992)

"... men hvor der er fare, vokser det reddende også."
(Hölderlin, Patmos, 1804)

Kom og vær med til at udforske hvordan mysterierne - det dybe i tilværelsen - kan udfolde sig, også i en tid med masser af overflade. Tiden har plads til  ny dybde i familieliv, samfundsliv, naturliv, bevidsthedsliv - mange forbundne felter hvor vi kan blive bedre til at lytte og skabe. Traditionelle og utraditionelle former for ånd spirer i sprækkerne.

Her er en sommerhøjskole-uge med Buddha og Grundtvig. En uge med fordybelse, dialog, leg - for unge, gamle, meditationsbegyndere, meditationsveteraner, singles, børnefamilier, og alle mulige andre som gerne vil ind på livet af mysterierne. Kurset er indrettet så man både kan gå i dybden og slappe af, båret i meningsfuldt samvær.

Vi har brug for ånd - i tusind former.
Overfladerne vokser. Ting, projekter, information og netværk hvirvles hurtigere og hurtigere sammen i vores liv. Vi socialiseres til at præstere ved at være dygtige, smarte og sunde efter mange og skiftende standarder og forbilleder. Samtidig skal vi helst lykkes som kreative individer der går imod strømmen og sætter egne standarder. Den voksende overflade er på mange måder en rigdom af muligheder. Men den bliver en meningsløs belastning hvis vi ikke vokser i dybden.

Måske er det derfor, den åndelige side af tilværelsen  er begyndt at melde sig igen i vores kultur, som noget man åbent kan tale om og stræbe efter.  For flere og flere er det blevet noget de har tæt inde på kroppen som meditation, yoga, osv. Men kan det også slå igennem i den måde vi former landskaber, bygninger, infrastruktur, klimatilpasning, samarbejdsformer, beslutningsprocesser - i det hele taget den måde vi organiserer "den virkelige verden"

Her er nogle af de under-temaer, som vi i ugens løb åbner med forskellige stærke lærerkræfter:

 • Kernen i meditationspraksis
 • Samfundsglæde og samfundsvisdom
 • Har spiritualitet en plads i videnskab og filosofi?
 • Landskaber og byer formet af "det hellige"
 • Meningsfuldt børneliv, familieliv, fællesskabsliv
 • Kroppens mysterier og landskaber
 • At passe på livet - også planetens og alle de andres

Børnefamilier er velkomne på højskolen, specielt i denne uge. Flere i lærer-teamet og arrangør-teamet vil selv være der med børn. Der lægges op til selvorganiserede lege / pasnings / strandturs aktiviteter under nogle eller alle undervisnings-sessionerne, hvor fx 2-3 forældre kan gå med på skift. Alle som tilmelder sig som børnefamilier vil på forhånd blive inviteret til en særlig facebook-gruppe, hvor man kan lave foreløbige aftaler og ideer...

For alle andre er det 100% et voksent højskolekursus, hvor man nok møder børnene til måltider, koncerter, filmforevisninger osv., men ikke i undervisningsprogrammet.

"Danmarks kontemplative højskole" er et fællesskab af fordybelse og udforskning. Det foregår på det buddhistiske seminarsted og helligdom Gomde på Helgenæs - midt i Danmarks smukkeste natur. Alle kan være med. Læs mere nedenfor om lærerne, programmet og stedet.


Image

Bidragsydere kursus 1

Gennemgående lærere og facilitatorer:

Jacob Aremark, Niels Viggo Hansen, (+en yogalærer)

Undervisning i meditation på kursets første dage

Erik Pema Kunsang

Andre lærere, bidragsydere, musikere, foredragsholdere og debattører:

Blandt andre:
Tor Nørretranders, Rikke Ulk, Thomas Doctor, Lone Fjorback, David Hykes, Anna Mette Exner

Helt op til kursusstart kan der komme nye lærere til, så hold dig opdateret på siden her eller på Facebook.
Læs mere om de enkelte medvirkende her.
Image
 

Dagsprogram

Det bliver dage med højt til loftet. Rum til fordybelse --  med krop, fornuft, fællesskab. Og plads til at nyde sommeren på Helgenæs.

Morgenyoga

Morgenmeditation

Formiddags-session

 • 1-3 inspirationer / oplæg / foredrag
 • Replikker fra andre medvirkende
 • Guidede-kontemplative gruppedialoger
 • Afsluttende plenum-debat og meditation

Eftermiddags-workshops
Valgfri, vekslende, vejrafhængige, nogle gange parallelle. Indholdet omfatter bl.a.:

 • Udforskende dialoger
 • Afprøvning af meditative og kreative metoder
 • Æbletræsplantning
 • Moving Meditation / Akido

Aften-session

 • meditationsundervisning/udforskning de første dage - derefter mere udadvendte aktiviteter - koncerter, film, bål, dans, fest

Omkring hvert måltid er der en god pause til hvil, gåture, strandture, ispinde, jamsessions eller hvad der ellers giver sig. Der er også en kaffepause midt i hver af formiddags- og eftermiddags-sessionerne.

Du kan læse mere om det praktiske her

Image

Hvad sker der på en kontemplativ højskole?

Vi går i dybden. Vi har inviteret lærere som kan åbne rum og vække indsigter. Mange af foredragene indvæver stilhed og praktiske erfaringer på stedet. Der vil være god plads til dialog og fælles fordybelse, hvor man får lejlighed til selv at komme på banen og formulere, reflektere, stille spørgsmål til lærere og de andre kursister.

Vi mediterer. Ud over en times morgenmeditation vil der være flere mindre perioder indvævet i dagens løb, så åbenheden kan synke godt ind. Der vil være indføringer i meditation af lærere i særklasse, hvor både helt nye og meget erfarne kan være med, og  hvor udforskninger af buddhismens og andre kontemplative traditioners indsigter og tankegange spiller uanstrengt med.

Vi synger. Nogle gange en Grundtvig-salme fra højskolesangbogen, nogle gange udforskende overtonesang med David Hykes, og der bliver også mulighed for at deltage i en traditionel tibetansk-buddhistisk meditations-session med chanting og visualisering.

Vi udvikler kvalificerede og nuancerede forståelser af de måder, det meditative allerede spiller ind i vores tid, fx i form af mindfulness, medfølelses-træning, æstetisk enkelhed, etiske værdier der inkluderer andre levende væsener, økonomiske ideer om at vokse gennem generøsitet, osv. Vi arbejder i fællesskab hen imod at forstå tidens vilde udfordringer og muligheder, og de måder ånd kan gøre en forskel.

Vi nyder det og giver plads til sanserne. Sommer på Helgenæs. Indslag med musik og billedkunst med meditativ klangbund. Masser af uformelt fællesskab vævet ind.

Højskolekurserne er for alle - både unge og gamle - og både dem der selv har haft buddhisme og meditation inde på livet i mange år, dem der gerne vil i gang, og dem der gerne vil forstå strømningerne som del af vores fælles virkelighed.

Det vil give god fordybende sammenhæng at kombinere forløbet med kursus 2, men de to forløb vil også fungere fint enkeltvis.

Image
 

Seminar fees (in DKK)

Overnatning Early bird før 1. juni 2021 Derefter
Camping (studerende*) 2000 2200
Camping 2500 3000
Sovesal 3200 3700
Seng i delt dobbeltværelse 4300 4900
Enkeltværelse 5300 5800

Ovenstående priser er for ét helt ugekursus og inkluderer alt ift. kost, logi og undervisning.

* Forudsætter fremvisning af gyldigt studiekort fra fx en universitetsuddannelse

 

Registration

Send an email to registration@gomde-hoejskole.dk saying that you would like to participate. Please specify if you wish to register for seminar 1, seminar 2, or both, as well as your choice of accommodation (see above). We will then send you an email with confirmation, bank account for transfer of fee, and other practical information.

(Your reservation will be temporary for 2 weeks and be secured permanently when the fee is transferred. Gomde Højskole's conditions for registrations, payments and cancellations are stated in the confirmation email. You can also read them here.

Image