Kursus 1:

Den buddhistiske impuls


Tusindårige indsigter
- og hvordan de blander sig i vores tidKurset er afholdt! Gå til kursus 1 2020


 

Kursus 1:

Den buddhistiske impuls


Tusindårige indsigter
- og hvordan de blander sig i vores tid


Helgenæs, 15-21. juli 2019.


Tilmelding her
 

Den buddhistiske impuls i praksis, filosofi og global kultur

Impulsen fra buddhismen er blevet en markant strømning i de seneste årtier, i global, vesterlandsk, og dermed også i dansk kultur.

Langt ud over den lille kreds af vesterlandske buddhister giver den sig til kende i alt muligt fra små have-buddhaer til store ideer om tiden, livet og døden. Den viser sig også i mindfulness og andre praksisser som mange nu har  i deres dagligdag.

Der er vækst i den buddhistiske impuls  - ikke bare i bredden ved at den når ud til flere og flere, men også forhåbentlig i også dybden ved at de frø af kærlighed og visdom, som er buddhismens livsnerve, begynder at spire på mange måder, måske nogle gange helt nye måder.

Dette kursus sætter fokus på dybden i den buddhistiske impuls og vores mulighed for at forstå den og udfolde den i nye sammenhænge. Lærerne og temaerne er sammensat så denne uge bliver en enestående mulighed for en fordybende rejse både “indad” i buddhismens kilder og “udad” i de måder den tager former i livsudfoldelse, erfaring og omsorg. Vi udforsker også nogle af de måder, den kan mødes med centrale udfoldelser af visdom og kærlighed i vesterlandske traditioner.

Hovedtemaer:

 • Buddhistisk filosofi: centrale indsigter og metoder
 • Meditationens væsen mellem natur og træning. Kan kærlighed trænes?
 • Forholdet mellem meditation, etik og æstetik - klassisk og moderne
 • Øst og vest - møde, sammensmeltning, gensidig forvandling?
 • Er dharma en lukket klub for buddhister? Eller kan den nære åbne fællesskaber og globaliseret kultur?

"Danmarks kontemplative højskole" er et fællesskab af fordybelse og udforskning. Det foregår på det buddhistiske seminarsted og helligdom Gomde på Helgenæs - midt i Danmarks smukkeste natur. Alle kan være med. Læs mere nedenfor om lærerne, programmet og stedet.

Image

Bidragsydere kursus 1

Gennemgående lærere og facilitatorer:

John Dunne, Khenpo Tokpa Tulku, Niels Viggo Hansen

Undervisning i meditation på kursets første dage

John Dunne

Andre lærere, bidragsydere, musikere, foredragsholdere og debattører:

Blandt andre:
Andreas Doctor, Anne Marie Pahuus, Jacob Piet, Karen Johanne Pallesen, David Hykes, Anders Laugesen

 
Læs mere om de enkelte medvirkende her.
Image
 

Dagsprogram

Det bliver dage med højt til loftet. Rum til fordybelse --  med krop, fornuft, fællesskab. Og plads til at nyde sommeren på Helgenæs.

Morgenyoga

Morgenmeditation

Formiddags-session

 • 1-3 inspirationer / oplæg / foredrag
 • Replikker fra andre medvirkende
 • Guidede-kontemplative gruppedialoger
 • Afsluttende plenum-debat og meditation

Eftermiddags-workshops
Valgfri, vekslende, vejrafhængige, nogle gange parallelle. Indholdet omfatter bl.a.:

 • Udforskende dialoger
 • Afprøvning af meditative og kreative metoder
 • Æbletræsplantning
 • Moving Meditation / Akido

Aften-session

 • meditationsundervisning/udforskning de første dage - derefter mere udadvendte aktiviteter - koncerter, film, bål, dans, fest

Omkring hvert måltid er der en god pause til hvil, gåture, strandture, ispinde, jamsessions eller hvad der ellers giver sig. Der er også en kaffepause midt i hver af formiddags- og eftermiddags-sessionerne.

Du kan læse mere om det praktiske her

Image

Hvad sker der på en kontemplativ højskole?

Vi går i dybden. Vi har inviteret lærere som kan åbne rum og vække indsigter. Mange af foredragene indvæver stilhed og praktiske erfaringer på stedet. Der vil være god plads til dialog og fælles fordybelse, hvor man får lejlighed til selv at komme på banen og formulere, reflektere, stille spørgsmål til lærere og de andre kursister. 

Vi mediterer. Ud over en times morgenmeditation vil der være flere mindre perioder indvævet i dagens løb, så åbenheden kan synke godt ind. Der vil være indføringer i meditation af lærere i særklasse, hvor både helt nye og meget erfarne kan være med, og  hvor udforskninger af buddhismens og andre kontemplative traditioners indsigter og tankegange spiller uanstrengt med. 

Vi synger. Nogle gange en Grundtvig-salme fra højskolesangbogen, nogle gange udforskende overtonesang med David Hykes, og der bliver også mulighed for at deltage i en traditionel tibetansk-buddhistisk meditations-session med chanting og visualisering.

Vi udvikler kvalificerede og nuancerede forståelser af de måder, det meditative allerede spiller ind i vores tid, fx i form af mindfulness, medfølelses-træning, æstetisk enkelhed, etiske værdier der inkluderer andre levende væsener, økonomiske ideer om at vokse gennem generøsitet, osv. Vi arbejder i fællesskab hen imod at forstå tidens vilde udfordringer og muligheder, og de måder ånd kan gøre en forskel.

Vi nyder det og giver plads til sanserne. Sommer på Helgenæs. Indslag med musik og billedkunst med meditativ klangbund. Masser af uformelt fællesskab vævet ind. 

Højskolekurserne er for alle - både unge og gamle - og både dem der selv har haft buddhisme og meditation inde på livet i mange år, dem der gerne vil i gang, og dem der gerne vil forstå strømningerne som del af vores fælles virkelighed.

Det vil give god fordybende sammenhæng at kombinere forløbet med kursus 2, men de to forløb vil også fungere fint enkeltvis.

Image
 

Priser

Overnatning Pris (kr)
Camping (studerende*) 2100
Camping 2900
Sovesal 3600
Seng i delt dobbeltværelse 4800
Enkeltværelse 5700

Ovenstående priser er pr. ugekursus og inkluderer alt i kost og logi. 
* Forudsætter fremvisning af gyldigt studiekort fra fx en universitetsuddannelse

 

Tilmelding

Kurset er afholdt! Gå til kursus 1 2020

Image