Kursus 2:

Kærlighed, Kreativitet & Klima


Ånd og virkelighed - i en vild tidKurset er afholdt! Gå til forsiden - hvor du kan læse om kommende arrangementer. 

 

Når ånd gør forskel i virkeligheden: Kærlighed, kreativitet og klima.

Spiritualiteten er ved at vende tilbage  på mange måder, i vores vesterlandske kultur. Praksisser som meditation, mindfulness og yoga er for mange en del af dagligdagen - et rum hvor der bliver tiltrængt plads til at komme bag om stress og  små konflikter, og til at mærke mere af sig selv. Med tiden kan det ligefrem blive vanedannende at meditere hver dag, fordi det mildner og lysner ens oplevelse af mange ting.

Men hvor meget forskel gør det i virkeligheden? God stemning er rigtig godt - men er det det hele? Eller er der større og vildere måder, det kontemplative kan sætte præg på vores tid og liv? 

Dette kursus følger ånd som sætter sig igennem inden for 3-4 felter hvor vores tid har skabt store nye behov, men også åbnet nye muligheder. Vi har brug for mere fællesskab, venskab og kærlighed over hele linjen fra personlige relationer til deltagelse i planetens økosystemer. Vi har brug for en kreativitet som både skaber nyt og tør åbne øjnene for dybden i alt det der allerede er - lige for øjnene af os. Måske har vi også brug for at genfinde og genopfinde "det eventyrlige" - det som har værdi ud over velkendte  "nyttige" formål og måske kan sætte nye former for værdi i verden. Er der noget som kan gøre os rigere på en vildere måde end bare have flere ting, rejse længere væk  eller få flere likes? Måske endda uden at udsulte vores planet?

"Danmarks kontemplative højskole" er et fællesskab af fordybelse og udforskning. Det foregår på det buddhistiske seminarsted og helligdom Gomde på Helgenæs - midt i Danmarks smukkeste natur. Alle kan være med. Læs mere nedenfor om lærerne, programmet og stedet.

Image

Bidragsydere kursus 2

Gennemgående lærere og facilitatorer:

Niels Viggo Hansen, Khenpo Tokpa Tulku
Jacob Aremark

Hovedkraft i undervisning / udforskning af meditation på kursets første dage:

Erik Pema Kunsang

Gæstelærere, bidragsydere, foredragsholdere og debattører:

Madhurima Rigtrup, Peter Elsass, Thomas Doctor, Halfdan Muurholm, Phie Ambo, Anders Morgenthaler.

Læs mere om de enkelte medvirkende her.
Image
 

Dagsprogram

Det bliver dage med højt til loftet. Rum til fordybelse --  med krop, fornuft, fællesskab. Og plads til at nyde sommeren på Helgenæs.

Morgenyoga

Morgenmeditation

Formiddags-session

  • 1-3 inspirationer / oplæg / foredrag
  • Replikker fra andre medvirkende
  • Guidede-kontemplative gruppedialoger
  • Afsluttende plenum-debat og meditation

Eftermiddags-workshops
Valgfri, vekslende, vejrafhængige, nogle gange parallelle. Indholdet omfatter bl.a.:

  • Udforskende dialoger
  • Afprøvning af meditative og kreative metoder
  • Træplantning
  • Moving Meditation / Akido

Aften-session

  • meditationsundervisning/udforskning de første dage - derefter mere udadvendte aktiviteter - koncerter, film, bål, dans, fest

Omkring hvert måltid er der en god pause til hvil, gåture, strandture, ispinde, jamsessions eller hvad der ellers giver sig. Der er også en kaffepause midt i hver af formiddags- og eftermiddags-sessionerne.

Du kan læse mere om det praktiske her

Image

Hvad sker der på en kontemplativ højskole?

Vi går i dybden. Vi har inviteret lærere som kan åbne rum og vække indsigter. Mange af foredragene indvæver stilhed og praktiske erfaringer på stedet. Der vil være god plads til dialog og fælles fordybelse, hvor man får lejlighed til selv at komme på banen og formulere, reflektere, stille spørgsmål til lærere og de andre kursister. 

Vi mediterer. Ud over en times morgenmeditation vil der være flere mindre perioder indvævet i dagens løb, så åbenheden kan synke godt ind. Der vil være indføringer i meditation af lærere i særklasse, hvor både helt nye og meget erfarne kan være med, og  hvor udforskninger af buddhismens og andre kontemplative traditioners indsigter og tankegange spiller uanstrengt med. 

Vi synger. Nogle gange en Grundtvig-salme fra højskolesangbogen, nogle gange udforskende overtonesang med David Hykes, og der bliver også mulighed for at deltage i en traditionel tibetansk-buddhistisk meditations-session med chanting og visualisering.

Vi udvikler kvalificerede og nuancerede forståelser af de måder, det kontemplative allerede spiller ind i vores tid. Vi arbejder i fællesskab hen imod at forstå tidens vilde udfordringer og muligheder, og de måder ånd kan gøre en forskel.

Vi nyder det og giver plads til sanserne. Sommer på Helgenæs. Indslag med musik og billedkunst med meditativ klangbund. Masser af uformelt fællesskab vævet ind. 

Højskolekurserne er for alle - både unge og gamle - og både dem der selv har haft buddhisme og meditation inde på livet i mange år, dem der gerne vil i gang, og dem der gerne vil forstå strømningerne som del af vores fælles virkelighed.

Det vil give god fordybende sammenhæng at kombinere forløbet med kursus 1, men de to forløb vil også fungere fint enkeltvis.

Image
 

Priser

Overnatning Pris (kr)
Camping (studerende*) 2100
Camping 2900
Sovesal 3600
Seng i delt dobbeltværelse 4800
Enkeltværelse 5700

Ovenstående priser er pr. ugekursus og inkluderer alt i kost og logi. 
* Forudsætter fremvisning af gyldigt studiekort fra fx en universitetsuddannelse

 

Tilmelding

Kurset er afholdt! Gå til forsiden - hvor du kan læse om kommende arrangementer. 
Image